Social media is in de slapenbranche helaas nog iets dat te weinig of niet goed (genoeg) wordt ingezet. Archana Haarnack is social media specialist in de slapenbranche en helpt fabrikanten en detaillisten social media op de juiste manier in te zetten. “Actief gebruik maken van social media kanalen is een goede manier om contact te leggen en te onderhouden met je doelgroep.

Is jouw social media aanpak de juiste? | ARCHANA.NL #socialmedia #socialmediatips - ARCHANA.NL #socialmediamarketing #socialmedia

 

We leven in een digitale wereld. Jouw (potentiële) klanten zijn ook online. Het internet is niet meer weg te denken en is dé plek waar mensen zich oriënteren voordat een aankoop zoals een boxspring, bed of matras wordt gedaan. Voor jou de kans om met social media mensen te inspireren.

 

Archana Haarnack in Bedding Business Magazine

“Daar zijn waar jouw (potentiële) klanten ook zijn.” Archana ziet nog veel zaken die verbeterd moeten worden. “Social media wordt vaak gebruikt om alleen maar te zenden, er is totaal geen interactie. Of er worden alleen berichten met acties en aanbiedingen gedeeld. Social media gebruikers zitten daar gewoon niet op te wachten.” Archana vertelt over haarzelf, over de fouten op social media, geeft tips en zal in de komende edities van Bedding Business een column schrijven over hoe je social media optimaal kunt inzetten.

 

Even voorstellen

“Mijn naam is Archana Haarnack. Ik ben opgegroeid en woon in Vlaardingen. Als tiener wilde ik stewardess worden. Na het volgen van een toeristische opleiding studeerde ik af als European Hostess. In plaats van het ontdekken van mooieplekjes op de wereld, begon ik mijn eerste baan als telefoniste/receptioniste. Op kantoor werkte ik voor het eerst met een computer en internet. Vanaf dat moment was ik verkocht en ben ik zelf gaan uitvinden wat er allemaal mogelijk was. Ik verdiepte mij in het internet en het maken van websites.”

 

Passie voor interieur en social media

“Een passie voor interieur en mooie slaapkamers heb ik altijd al gehad. Mijn passie groeide toen ik later in een meubelwinkel ging werken. In 2011 verhuisde ik naar Uden waar ik kennismaakte met de beddenwereld. Niet als verkoper in de winkel maar als commercieel administratief medewerker. In de tussentijd startte ik een blog.

Dit was mijn eigen plek op het internet waar ik schreef over mijn interesses en passie voor interieur en mooie slaapkamers. Ik bezocht beurzen en leuke events waar ik foto’s nam van alles wat met interieur te maken had en schreef daar blogberichten over.
Mijn blogs deelde ik op social media kanalen zoals Twitter en Facebook.

Via Twitter kwam ik in contact met andere (interieur) bloggers die ik later ook in het echt heb ontmoet. Toen leerde ik al dat als je wil dat mensen je blogs lezen, je deze moet delen op social media kanalen. Twitter was voor mij toen het perfecte kanaal om te connecten met mensen en het vergroten van mijn netwerk. Je zelf laten zien, je kennis delen en de interactie aangaan met mensen die hetzelfde doen als wat jij doet.

 

Van hobby naar werk

“Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Mijn blog gebruik ik nu om mijn kennis te delen op het gebied van bloggen en social media
(mijn specialisme is Instagram en Pinterest). Ook heb ik gewerkt bij en voor verschillende bedrijven en merken in de slapenbranche. Mijn doel was en is het vergroten van de naamsbekendheid en online een relatie opbouwen met fans, volgers en (potentiële) klanten. Laten zien dat je niet alleen een bedrijf bent maar ook een mens. Niet alleen maar zenden om je producten te verkopen maar écht de interactie aangaan, mensen inspireren en vragen beantwoorden.”

 

Slapenbranche is een hechte community

“Wat mij aantrekt in de slapenbranche is, onder andere, de mooie producten die worden aangeboden. Ik word helemaal blij van mooi ingerichte slaapkamers met design bedden, fijn beddengoed en bijpassende meubels. Ook vind ik het fijn om op de hoogte te blijven van andere bedrijven en collega’s uit de slapenbranche. Via berichten op social media en ontmoetingen tijdens beurzen probeer ik in contact te blijven. De slapenbranche is groot maar door internet en social media voelt het klein. Een hechte community met mensen die hetzelfde doen en passie hebben voor hun werk en de branche.”

 

Nut van social media en bloggen

“Actief gebruik maken van social media kanalen is een goede manier om contact te leggen en onderhouden met je doelgroep. Daar zijn waar
jouw (potentiële) klanten ook zijn. Deel leuke en relevante berichten die passen bij jouw bedrijf, merk en producten. Laat je doelgroep
zien dat je er bent, reageer op reacties, beantwoord vragen en bedank voor complimenten en beoordelingen.

Bloggen is een goede manier om bijvoorbeeld tips en inspiratie over slapen te delen. Als je bedden verkoopt dan heb je ook toegang tot mooie beelden van verschillende merken (informeer bij je leverancier!). Schrijf bijvoorbeeld een stukje over hoe je je slaapkamer een nieuwe look geeft en voeg de mooiste slaapkamer foto’s toe. Mensen zijn gek op mooie plaatjes!

Met een blog houd je je website levendig en geef je Google een reden om je website te bezoeken. Deel je blogs op social media en zo krijg je extra bezoekers op je website.”

 

Social media aanpak in slapenbranche niet optimaal

“Voor mijn gevoel wordt er in de slapenbranche te weinig optimaal gebruik gemaakt van social media kanalen. Dat vind ik ontzettend jammer. Je ziet bijvoorbeeld dat een account op Twitter of Instagram wordt aangemaakt, maar dat het blijkbaar toch lastig is om regelmatig berichten te delen. Mensen hebben of geen tijd of te weinig kennis om dit zo optimaal mogelijk te doen.

Ook zie je dat social media gebruikt wordt om alleen maar te zenden, er is totaal geen interactie en andere accounts worden niet terug gevolgd. Of er worden alleen berichten met acties en aanbiedingen gedeeld. Social media gebruikers zitten daar gewoon niet op te wachten.

at mij wel weer opvalt is dat de nieuwe aanbieders van matrassen (eve Sleep, Matt Sleeps, Simba Matras, Emma Matras en mijn favoriet Casper) mooie websites hebben en actief visueel gebruik maken van social media kanalen. Daar word ik echt blij van.”

 

Grootste fouten op social media

“De grootste fout die je kunt maken is bijvoorbeeld Facebook koppelen aan Twitter zodat automatisch je Facebookberichten geplaatst worden op Twitter. Dat ziet er niet uit, dus niet doen!

Tip: creëer content voor een specifiek kanaal, maak afbeeldingen op met de juiste afmeting en plan je bericht voor Twitter in met een online planningstool, bijvoorbeeld met mijn favoriet: Buffer.com

En berichten delen op social media zonder afbeelding kan écht niet meer! Maak je bedrijf en product beter zichtbaar en voeg altijd een losse afbeelding toe bij je bericht.

Tip: Berichten met foto vallen eerder op tussen alle andere berichten die op dat moment worden gedeeld. Deel op Facebook altijd een afbeelding in plaats van een link die de afbeelding ophaalt. Facebook wil dat mensen op Facebook blijven en laat berichten met een link minder snel zien aan je fans/volgers.”

 

Identiteit en verhaal

“Wees niet bang om gebruik te maken van social media. Maak een Twitter of Instagram account aan en begin. Ga in gesprek, stel vragen en ontdek waar behoefte aan is. Denk na over de identiteit van je merk. Om zo zichtbaar mogelijk te zijn online is het belangrijk dat je je merk zo herkenbaar mogelijk maakt. Met andere woorden, bedenk een thema en pas dit toe op al je social media kanalen zodat iedereen jouw merk herkent.

Verkoop niet alleen een bed maar deel een verhaal. Vertel niet dat mensen dit bed moeten kopen maar leg uit waarom dit bed uniek is, wat het je oplevert als je slaapt op dit bed (een goede nachtrust, fit opstaan). Deel een complete ervaring en misschien hebben mensen nu geen nieuw bed nodig maar over een jaar wel.

Blijf interessante en relevante berichten delen en wie weet stapt men over een jaar jouw winkel binnen om een bed te kopen.”

 

Bedding Business Magazine – nieuw magazine in de slapenbranche

Bedding Business Magazine is hét vakblad voor en over slaapprofessionals, slaapkamerspeciaalzaken, wonenretail, linnenshops en interior designers. Lancering en publicatie van magazine nr. 1 was januari 2018. Door hoofdredacteur Moniek Robbe ben ik gevraagd om één keer in de twee maanden in een artikel mijn social media tips voor de slapenbranche te delen. Hoe leuk is dat?!

► Lees hier alle artikelen die gepubliceerd zijn in Bedding Business Magazine.

Dit artikel is geschreven voor Bedding business magazine - ARCHANA.NL #beddingbusiness

 

Vind je dit blogbericht interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Is jouw social media aanpak de juiste? | ARCHANA.NL #socialmedia #socialmediatips - ARCHANA.NL #socialmediamarketing #socialmedia

Is jouw social media aanpak de juiste? | ARCHANA.NL #socialmedia #socialmediatips - ARCHANA.NL #socialmediamarketing #socialmedia
Is jouw social media aanpak de juiste? | ARCHANA.NL #socialmedia #socialmediatips - ARCHANA.NL #socialmediamarketing #socialmedia
Is jouw social media aanpak de juiste? | ARCHANA.NL #socialmedia #socialmediatips - ARCHANA.NL #socialmediamarketing #socialmedia