Je blog is dé plek waar jij je kennis deelt, je laat zien wie je bent en waar je vol passie en enthousiasme aanbiedt waar anderen naar op zoek zijn. Door een style guide voor je blog te creëren zorg je ervoor dat je blog consistent is, herkenbaar is voor je bezoekers én er geweldig uitziet.

Creëer een style guide voor je blog en vergroot je online zichtbaarheid - ARCHANA.NL #blogtips #onlinemarketing

 

Als je net als ik al jaren een eigen website hebt, dan ken je deze als geen ander. Je weet precies welke categorieën er zijn, welke blogposts je hebt geschreven en dat je een eigen (schrijf)stijl hebt ontwikkeld waarmee je jouw website onderscheidt van andere websites.

 

Wat is een (online) style guide?

Een style guide (huisstijlhandboek) is een handleiding waarin is vastgelegd op welke manier verschillende design elementen op je website er uit dienen te zien. Voor bloggers is een style guide belangrijk zodat je de style van je blog, je blogpost, je afbeeldingen, kleur en lettertypen op één plek vastlegt. Een style guide is ook handig wanneer je met meerdere mensen samenwerkt.

Door consequent dezelfde lettertypen, kleuren en opmaak van afbeeldingen te gebruiken op je blog, creëer je je eigen stijl. Op deze manier maak je je website een genot om naar te kijken en komt deze veel betrouwbaarder over.

 

Word jij al herkend online?

Regelmatig bezoek ik Pinterest om ideeën en inspiratie op te doen voor mijn blog. Wat mij opviel – én waar ik helemaal blij van word – zijn de afbeeldingen van andere bloggers. Bij een aantal wist ik meteen vanaf welke website de afbeeldingen afkomstig waren.

Ook al schrijf je nog zulke interessante blogposts, het is absoluut een must om de rest van je website hierop aan te laten sluiten. Vraag jij je weleens af of je werk en je blogafbeeldingen online worden herkend? Heb jij jouw eigen stijl al vastgelegd in een huisstijlhandboek?
Er zijn een aantal elementen waar je beslist rekening mee dient te houden.

 

Voor wie schrijf jij?

Bedenk goed wie je met jouw blogposts wil bereiken. Wat voor type lezers je wilt aantrekken en op welke manier jij je blogposts gaat schrijven en inrichten. Wanneer je dat weet, kun je hier beter op inspelen door interessante content te creëren voor je lezers. Niet alleen tekstueel maar ook visueel.

QUOTE • “Everything is designed. Few things are designed well.” - by Brian Reed | ARCHANA.NL

 

Kies jouw kleurencombinatie

Nu je weet voor wie je schrijft is het belangrijk om de kleuren te bepalen die je wilt gebruiken op je website. Kies een kleurencombinatie dat past bij jou en je merk en gebruik deze kleuren om herkenbaarheid te geven aan je blog en afbeeldingen.

In je style guide leg je je kleurencombinatie vast. Kies voor 2 tot 4 verschillende kleuren en spreek met jezelf af dat je alleen deze kleuren gebruikt. Pas deze kleuren consistent toe in al je uitingen op je blog en social media. Om het jezelf makkelijk te maken én ervoor te zorgen dat je de juiste kleuren gebruikt, benoem je de kleurcodes in je style guide.

Leg vast wat de kleurencodes zijn die jij gebruikt. Met behulp van de website HTML Color Codes kun je op zoek gaan naar de RGB code (HEX-code) van jouw kleuren.

 

Op de website van Design Seeds kun je kant en klare kleurencombinaties vinden die je zo kunt toepassen op je website.

Creëer een style guide voor je blog en vergroot je online zichtbaarheid - ARCHANA.NL #blogtips #onlinemarketing

 

Kies jouw lettertypen

In je style guide leg je ook vast welke lettertypen (fonts) je standaard gebruikt voor je blog. Kies 2 tot 3 lettertypen die bij elkaar passen en waarmee je op je blog en afbeeldingen communiceert.

Ook hier is het weer belangrijk om te weten waar jouw merk, blog, website of webshop voor staat en wie je wilt bereiken. Kies dus niet lettertypen die jij leuk vindt maar die passen bij je merk en het publiek voor wie je schrijft.

Denk ook aan de grootte van de lettertypen op je blog, in je blogtitel, tekst in je blogpost en de tekst die je op je afbeeldingen gebruikt.
Via de website DaFont vind je een compleet archief met lettertypen die je gratis kunt downloaden.

Creëer een style guide voor je blog en vergroot je online zichtbaarheid - ARCHANA.NL #blogtips #onlinemarketing

 

Je afbeeldingen

Afbeeldingen spelen een grote rol op mijn blog en social media kanalen. Bijna een jaar geleden heb ik gekozen voor een nieuw thema op mijn website en is mijn stijl binnen een jaar compleet veranderd.

Zoals je kunt zien maak ik gebruik van grote afbeeldingen op mijn website. Ook gebruik ik dezelfde lettertypen op mijn afbeeldingen. Regelmatig probeer ik oude blogafbeeldingen te vernieuwen en deze de style mee te geven die past bij mijn blog.

Leg in je style guide vast welke afmetingen je gebruikt voor je afbeeldingen. Welke style geef je je afbeeldingen mee en hoe ziet dit er uit wanneer je bijvoorbeeld je blogpost mét afbeelding op social media deelt. Denk hierbij ook aan je logo. Hoe ziet deze er uit en wat is de juiste manier om je logo te tonen.

 

Jouw schrijfstijl

Op welke manier spreek jij jouw lezers aan? Door jouw unieke schrijfstijl – je ‘tone of voice’ – onderscheidt je je van andere bloggers en websites en trek jij jouw ideale publiek aan.

Blijf ook met je schrijfstijl consistent. Is jouw schrijfstijl in je blogpost hetzelfde als de manier waarop je communiceert via social media en in je nieuwsbrief? Leg dus ook jouw schrijfstijl vast in je style guide.

Uiteindelijk wil je dat je lezers jouw schrijfstijl herkennen. Denk dus goed na over jouw schrijfstijl en de manier waarop jij je boodschap wilt overbrengen.

 

Voorbeelden van een style guide

Tot slot wil ik een aantal style guides met je delen van bekende online merken. Laat je inspireren en pas de elementen toe waarvan jij die vastgelegd wilt hebben in je eigen huisstijlhandboek. Veel succes!

PINTERESTRichtlijnen voor het gebruik van het Pinterest-merk in je marketing
TWITTERRichtlijnen voor het gebruik van het Twitter-merk in je marketing
FACEBOOKRichtlijnen voor het gebruik van het Facebook-merk in je marketing

 

♥ Heb jij al nagedacht over de stijl van je website, je blogberichten, je afbeeldingen en hoe je je website online promoot? Laat het mij weten in de reacties.

 

 

Vind je dit blogbericht interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Creëer een style guide voor je blog en vergroot je online zichtbaarheid - ARCHANA.NL #blogtips #onlinemarketing