Op Pinterest draait het om het vinden van inspirerende ideeën die je vervolgens kunt bewaren in borden op je Pinterest account. Ideeën die afkomstig zijn van bedrijven zoals die van jou. Om te zorgen dat je content opvalt in de tijdlijn van mensen en wordt weergegeven in zoekopdrachten kun je bijvoorbeeld gebruik maken van hashtags op Pinterest.

Hashtags op Pinterest: Dit is wat je moet weten - ARCHANA.NL #pinterestmarketing #pinteresttips

 

Pinterest is een ideeën platform, een visuele zoekmachine waar dagelijks miljoenen mensen wereldwijd gebruik van maken. Als je website, webshop, producten en diensten onder de aandacht wil brengen van jouw ideale klant, dan is het slim om Pinterest toe te voegen aan je Marketing strategie.

 

Wat is een hashtag?

Een hashtag is een woord (of zijn meerdere woorden zonder spaties ertussen) met een hekje (#) ervoor. Een hashtag wordt gebruikt op verschillende social media kanalen zoals Instagram, Twitter en LinkedIn. Het is een handige manier om andere berichten te vinden.

 

Hashtags op Pinterest

Een lange tijd werden hashtags niet gebruikt op Pinterest. Hashtags toevoegen aan Pin beschrijvingen was echt not done. Pinterest gaf in het begin aan dat ze geen fan waren van hashtags.

Ze zeiden dat hashtags op hun platform niet werkte zoals op andere platforms en zou alleen maar verwarrend zijn bij gebruikers. Als je ze wel zou gebruiken zou dit zelfs schadelijk zijn voor je bereik.

In september 2017 veranderde dat. Hashtags op Pinterest zijn nu toegestaan!

 

Ontdek nieuwe ideeën met hashtags

Wanneer je klikt op een hashtag in een Pin beschrijving zie je alle pins die dezelfde hashtag hebben gebruikt in hun Pin beschrijving. In deze feed met hashtag resultaten worden de nieuwste pins met deze hashtag als eerste getoond.

 

Hoe hashtags werken op Pinterest

Met hashtags kun je nog meer nieuwe ideeën vinden op Pinterest en hashtags helpen je om zichtbaar te worden in de zoekresultaten.

Door het toevoegen van een paar relevante hashtags zorg je ervoor dat anderen jouw content vinden. Pinterest maakt gebruik van een ingewikkelde algoritme waardoor je pins niet direct zichtbaar zijn in de feed van Pinterest gebruikers of in de zoekresultaten zodra deze zijn gepind.

Zoekresultaat met woorden | Hashtags op Pinterest: Dit is wat je moet weten - ARCHANA.NL #pinterestmarketing #pinteresttips

Zoekresultaat met gewone woorden

 

Een andere manier om je content zichtbaar te krijgen bij pinners, is wanneer zij in de zoekbalk zoeken op een bepaalde hashtag. Pinterest toont in de zoekresultaten alle pins waarbij deze hashtag in de Pin beschrijving is toegevoegd.

Ook kunnen Pinners klikken op een hashtag in een Pin beschrijving. Pinterest toont dan alle nieuwe pins die de hashtag in hun Pin beschrijving hebben.

Zoekresultaat met hashtags | Hashtags op Pinterest: Dit is wat je moet weten - ARCHANA.NL #pinterestmarketing #pinteresttips

Zoekresultaat met hashtag als je op een hashtag klikt in een Pin beschrijving

 

Zo gebruik je hashtags op Pinterest

Pinterest geeft aan dat je maximaal 20 hashtags per pin kan toevoegen. Zorg ervoor dat je hashtags relevant zijn en passen bij de pin.

Hashtags functioneren alleen in Pin beschrijvingen, gebruik ze dus niet op andere plaatsen.

In de zoekresultaten komen de nieuwste pins naar boven. Gebruik een mix van oude relevante hashtags zoals #cadeautips #cadeauideeen EN tijdgevoelige of seizoensgebonden hashtags zoals #moederdagcadeau #moederdagtips.

Hashtags op Pinterest zijn anders dan hashtags op Instagram. Bij je Pin beschrijvingen hoef je dus niet alle 20 hashtags toe te voegen. Zelf voeg ik niet meer dan 3-4 hashtags toe.

Een hashtag zoals #onzeslaaptipswaarjezomeeinslaapvalt is geen goede hashtag, #slaaptips is veel relevanter en wordt daadwerkelijk door pinners gebruikt.

Je wil mensen helpen die interesse hebben in jouw content, jouw content ook vinden. Probeer dus niet een populaire hashtag te gebruiken die totaal niet relevant is voor jouw content.

 

Zo kies je de juiste hashtags voor Pinterest

Als je niet zeker weet welke hashtags je moet gebruiken, ga dan naar de zoekbalk en typ het onderwerp in om inspiratie op te doen.

Wanneer je een hashtag via desktop in de zoekbalk typt, zal Pinterest geen suggesties geven voor andere soortgelijke hashtags. Als je woorden typt zonder een hekje voor het woord, dan krijg je suggesties te zien met woorden.

Hoe zie je dan wel de hashtags zoals getoond op onderstaande screenshots? Via de Pinterest app op mijn iPhone X zijn voorgestelde hashtags wel zichtbaar. Deze zie je overigens alleen wanneer je een beeld handmatig toevoegt via je smartphone.

Typ achter je Pin beschrijving een hashtag die je wil gebruiken, bijvoorbeeld #slaapkamer, vervolgens zie je nog meer hashtags die beginnen met #slaapkamer. Ook zie je het aantal keer dat de hashtag is gebruikt.

Zoekvolume hashtags zichtbaar op smartphone | Hashtags op Pinterest: Dit is wat je moet weten - ARCHANA.NL #pinterestmarketing #pinteresttips

Tevens kun je als blogger, ondernemer, content creator, bedrijf en merk ook je eigen hashtag toevoegen, ook wel branded hashtag genaamd. Bijvoorbeeld #vtwonen #ikeanederland

 

Waar plaats je hashtags op Pinterest

Hashtags plaats je in Pin beschrijvingen. Ik stel voor om de hashtags te plaatsen aan het eind van je Pin beschrijving. Hashtags zijn op Pinterest klikbaar en als je ze plaatst in het begin van de beschrijving, dan heb je kans dat pinners afgeleid worden van het bewaren van je pin of nog erger, ze klikken op de hashtag en zijn dan weg van jouw pin.

 

Moet ik hashtags toevoegen aan oudere pins?

Is het de moeite waard om hashtags toe te voegen aan oudere Pin beschrijvingen? Dat kan, maar je moet weten dat daarmee oudere pins niet naar boven worden geplaatst in de hashtag-tijdlijnen.

Nieuwere pins met die hashtag in de Pin beschrijving, verschijnen eerst.

Je hoeft dus geen tijd te besteden aan het toevoegen van hashtags aan oudere pins. In plaats daarvan kun je nu starten met het toevoegen van hashtags bij nieuwe pins.

Als je gevonden wil worden op Pinterest, voeg 3-4 hashtags toe aan je nieuwe pins en blijf deze gebruiken zodat je pins naar boven komen in de hashtag-zoekresultaten!

 

Hoe zit het dan met zoekwoorden op Pinterest?

Het toevoegen van zoekwoorden is het allerbelangrijkste voor je Pinterest strategie om meer traffic vanaf Pinterest op je website te krijgen. Op dit moment, want Pinterest verandert constant. Wie weet hoe het straks gaat en of hashtags in de toekomst belangrijker worden dan zoekwoorden.

De tijd zal het leren.

Zo, dit is alles wat je moet weten over hashtags op Pinterest.

Maak jij al gebruik van hashtags in je Pin beschrijvingen? Laat het mij weten in de reacties!

 

Heb je hulp nodig met het bepalen van je Pinterest strategie?

Laat mij je helpen en ontvang gratis mijn Pinterest tips & nieuws in je mailbox of neem contact met mij op om samen te kijken hoe ik jou kan helpen met je Pinterest strategie tijdens mijn Pinterest Training.

 

Vind je dit blogbericht interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Hashtags op Pinterest: Dit is wat je moet weten - ARCHANA.NL #pinterestmarketing #pinteresttips

 

Hashtags op Pinterest: Dit is wat je moet weten - ARCHANA.NL #pinterestmarketing #pinteresttips

 

Hashtags op Pinterest: Dit is wat je moet weten - ARCHANA.NL #pinterestmarketing #pinteresttips